MEERJARENBEGROTING 2019-2022

Apeldoorn activeert

Ambities & speerpunten

Ambitie van het programma

Onze ambitie is dat inwoners financieel onafhankelijk zijn van de gemeente en naar vermogen participeren in de samenleving.

Speerpunten van beleid

Bijdrage aan strategische doelen en thema’s
De relevante strategische doelen:

  • de Comfortabele Gezinsstad     
  • de Ondernemende Stad     

De relevante specifieke topthema’s:

  • Inclusieve samenleving waarin iedereen ertoe doet
  • Gezonde gemeentefinanciën

De bedoeling achter Apeldoorn Activeert   
De afgelopen jaren is het beroep op bijstand sterk gestegen. Het grootste vraagstuk voor de komende jaren is er voor te zorgen dat het aantal bijstandsgerechtigden gaat afnemen, waarbij we moeten kunnen profiteren van de groeiende economie. Inwoners willen meedoen in de samenleving. De hoofdroute daartoe is het hebben en behouden van duurzaam werk. Daar zetten we op in. Die inzet is rechtstreeks op werk gericht of eerst op scholing als een opstap naar werk. Dit kan gaan om scholing van beroepsvaardigheden maar ook veel basaler, zoals taalbeheersing. Re-integratie bevorderen we samen met Lucrato door scholing, arbeidsplekken bij leerwerkbedrijven zoals onder meer Beheer en onderhoud en het creëren van beschutte werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking. We willen ook met onderwijspartners in gesprek over gerichte opleiding voor bijstandsgerechtigden waarmee de kansen op de arbeidsmarkt toenemen en de kansen op terugkeer in de bijstand afnemen. Voor hen waarvoor werk of scholing niet haalbaar is, wordt ondersteuning gegeven bij het anderszins maatschappelijk actief zijn. Kortom wij bieden Apeldoorners die ondersteuning nodig hebben de helpende hand.
We helpen inwoners ook daar waar financiën een belemmering vormen. We verstrekken een bijstandsuitkering aan hen die niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Inwoners die te kampen hebben met schulden krijgen een actieve en vroegtijdige ondersteuning. Naast het leed dat door schulden wordt veroorzaakt voor alle partijen vormen schulden ook een belemmering bij het kunnen meedoen in de samenleving.   
Dit zijn de hoofdroutes om onze ambitie te realiseren: inwoners die financieel onafhankelijk zijn en naar vermogen participeren in de samenleving.

Dit beleid gericht op meedoen past niet alleen in het programma de Comfortabele Gezinsstad maar ook in de Ondernemende stad. Werk en scholing is bovendien een belangrijke route naar de inclusieve samenleving waarin burgers naar vermogen participeren.
We pakken o.a. samen met Lucrato niet alleen de kansen van de bestaande (economische) kracht in Apeldoorn maar ook die van nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld binnen groeigebieden zoals duurzaamheid en revitalisering.

Belangrijke gemeentelijke kaders in de activering zijn de Participatiewet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (programma’s 6 en 7). We vervlechten in de dagelijkse uitvoering deze kaders steeds meer, immers de doelen liggen in elkaars verlengde en een deel van onze inwoners heeft met beide regelingen te maken.
We maken gezamenlijke arrangementen gericht op meedoen en bieden steeds meer ‘vervlochten nabijheid’ door in de wijken te werken binnen Centra voor Maatschappelijke Ondersteuning.

Uitgavenverdeling binnen programma

Inkomstenverdeling binnen programma