MEERJARENBEGROTING 2019-2022

Bestuur, (wijk)organisatie, burgerzaken en financiën

1.1 Burgerparticipatie

In het bestuursakkoord 'De kracht van Apeldoorn' staat 'dat de menselijke maat de norm blijft in de relatie tussen de samenleving en de gemeente. Een toegankelijk gemeentebestuur en actieve, betrokken inwoners zijn daarom beide hard nodig.’ Wat betekent dat voor burgerparticipatie, of moeten we zeggen overheidsparticipatie, in Apeldoorn? Het betekent dat we als overheid de inwoners zullen betrekken bij onze beleidsvoornemens en uitvoering. Maar ook dat we ruimte bieden aan inwoners om zelf aan de slag te gaan, waarbij wij als overheid participeren in initiatieven van inwoners. Dat laatste doet overigens niets af aan onze verantwoordelijkheid als overheid, maar betekent wel dat we ruimte en medewerking willen bieden aan initiatieven. Van toestemmingverlening naar medewerking door de gemeente, natuurlijk wel binnen de grenzen van wet- en regelgeving.

We zoeken als gemeente niet alleen het contact met de nu al bekende groep van actieve inwoners, maar we zullen ook op zoek gaan naar die inwoners die zich tot nu toe minder laten horen. Daartoe zetten we alle (communicatie)middelen in die hiertoe geëigend en nodig zijn. Hoe die participatie daadwerkelijk vorm krijgt, kan en moet onderwerp van gesprek zijn. We leggen niet onze vorm op, maar vragen aan de inwoners mee te denken op welke wijze zij, vanuit hun wensen en mogelijkheden, denken dat participatie vorm moet krijgen. We staan open voor nieuwe vormen van participatie en nodigen de inwoners uit om in de vroegste fases van onze plannenmakerij mee te denken.

 

Prestaties

1.1.1 In gesprek gaan met de samenleving over burgerparticipatie

Begin 2019 gaan we met een brede doorsnede van de samenleving in gesprek over burgerparticipatie en welke participatie(vormen) het beste bij ‘de Apeldoorner’ passen. Hierbij betrekken we mensen uit niet-dominante netwerken. Uitkomst van die bijeenkomst kan de oprichting van een klankbordgroep burgerparticipatie zijn, een klankbordgroep die ons helpt om participatie verder vorm te geven.

1.1.2 Faciliteren en verder helpen van burgerinitiatieven

We willen initiatieven verder helpen en faciliteren via bijvoorbeeld een crowdfundingsplatform ‘Voor Apeldoorn’. We starten een initiatievenfonds en openen een centraal loket voor participatie en initiatieven. Ook zullen we deelnemen aan onderzoekstrajecten over participatie en burgerinitiatieven.

1.1.3 Aanpassen verordening dorps- en wijkraden en vernieuwen inspraakverordening

We gaan inwoners meer betrekken bij ons beleid. We passen de verordening dorps- en wijkraden en onze inspraakverordening aan, aan de huidige tijd. Zodanig dat de betrokkenheid van vertegenwoordigingsvormen op buurtniveau wordt vergroot en experimenten mogelijk zijn. Het participatieproces rond de herinrichting van het Marktplein is hier een goed voorbeeld van.

1.1.4 Centraal stellen burgerparticipatie in 'Meester in je werkweek'

We stellen burgerparticipatie in 2018 centraal in onze jaarlijkse ‘Meester in je werkweek’ en doen mee in het onderzoek van de Universiteit van Tilburg naar ‘Ambtelijk vakmanschap in de participatiemaatschappij’.

1.1.5 Versterking van competenties medewerkers in participatiemaatschappij

We blijven werken aan de competenties die onze medewerkers in de huidige participatiemaatschappij nodig hebben.

Nieuwe ontwikkelingen

Ambitie

 

Benodigd budget