MEERJARENBEGROTING 2019-2022

Veiligheid

1.1 Behouden en verbeteren van de objectieve en subjectieve veiligheid

Ons doel is het behouden en verbeteren van de objectieve en subjectieve veiligheid van de Apeldoornse inwoners, bedrijven en instellingen. In het najaar van 2018 is een veiligheidsanalyse gereed. Deze veiligheidsanalyse maakt onderdeel uit van het proces om te komen tot een Integraal Veiligheidsplan 2019-2022. In de veiligheidsanalyse wordt een handreiking gegeven voor mogelijke prioriteiten voor het Integraal Veiligheidsplan Apeldoorn 2019-2022 (IVA 2019-2022). Ook bevat deze veiligheidsanalyse een voorstel voor de gemeenteraad om een aantal veiligheidsthema’s te prioriteren. Dit proces loopt gelijk op met de MPB 2019-2022. In een volgende MPB werken we de door de raad gestelde prioriteiten uit in concrete prestaties.

Prestaties

1.1.1 Nieuw Integraal Veiligheidsplan Apeldoorn 2019-2022

In het Integraal Veiligheidsplan Apeldoorn 2019-2022 staan de kaders, prioriteiten, doelen en prestaties die wij in deze periode willen behalen op het terrein van veiligheid in de gemeente Apeldoorn.

 

Een van de veiligheidsthema’s is georganiseerde/ondermijnende criminaliteit. We signaleren dat net als elders in het land de zwaardere, georganiseerde vormen van criminaliteit en verwevenheid van onder- en bovenwereld aanwezig is. Het gaat om criminaliteitsvormen die de samenleving ondermijnen en die vaak niet of moeilijk zichtbaar zijn. Deze ondermijnende criminaliteit staat in de weg voor een succesvolle wijkenaanpak en verbetering van de leefomgeving en goed vestigingsklimaat voor –bonafide- ondernemers. In deze begroting reserveren wij extra middelen om een intensivering van de aanpak te realiseren. Voor een nadere toelichting verwijzen we naar het onderdeel nieuwe ontwikkelingen.

 

1.1.2 Explosievenruiming

In 2019 verwachten we een veldonderzoek gestart te hebben in de gebieden Caitwickerzand en ’t Sol. Op basis van informatie uit het veldonderzoek besluiten wij samen met de eigenaren over een vervolgaanpak.

Nieuwe ontwikkelingen

Ondermijning

Zoals toegelicht bij prestatie 1.1.1 is georganiseerde/ondermijnende criminaliteit  een belangrijk veiligheidsthema. In een plan van aanpak doen we voorstellen om;

1. deze criminaliteit transparant en consequent aan te pakken;

2. criminele gelegenheidsstructuren tot een minimum te beperken en

3. onze partners, ondernemers en bewoners bewust te maken van en weerbaar te maken tegen deze vorm van criminaliteit.

 

We zetten de huidige werkwijze voort, dat wil zeggen we zijn in belangrijke mate reactief op bestuurlijke rapportages, signalen RIEC en interne meldingen/signalen. We voeren het BIBOB-beleid actief uit en pakken casussen op via het RIEC.

Naast de huidige werkwijze gaan we meer informatiegestuurd en pro-actiever werken. We pakken zo’n 10 tot 12 casussen per jaar extra op of we richten ons op een specifieke branche. Beproefde aanpakken elders uit het land voeren we in en kopiëren we. Maandelijks volgen we de ontwikkelingen via de politiecijfers.

 

Ambitie

 

Benodigd budget

Hiervoor is jaarlijks € 170.000 extra budget benodigd.