MEERJARENBEGROTING 2019-2022

Buitenstad

2.2 Stimuleren van woningen voor jongeren, gezinnen en ouderen

Prestaties

2.2.1 Sturing op nieuwbouw in een marktmeester rol

Na uitvoering van het Afwegingskader woningbouw 2016 t/m 2019 dat heeft geleid tot een selectie van planinitiatieven voor de korte termijn, krijgt in 2018 de verdere kwalitatieve sturing op de totale programmering aandacht, in samenhang met de nieuw opgestelde woonagenda en de nieuwe afspraken die we in regionaal verband maken met de provincie. In de regionale woonagenda ontstaat ruimte voor circa 5.500 woningen voor de periode 2018 - 2027. In bestemmingsplannen en overeenkomsten is al voor 4.000 woningen vastgelegd (dit moet nog gebouwd worden). In totaal ontstaat er voor circa 1.500 woningen ruimte.

 

 

2.2.2 Invulling geven aan de extra programmatische ruimte die ontstaat uit de (regionale) woonagenda

• In 2018 en 2019 wordt bepaald hoe deze ruimte verder ingevuld gaat worden (kwalitatief en kwantitatief). De basis voor bovengenoemd aantal ligt in behoefte analyse en sluit aan bij de ontwikkelingen die we in Apeldoorn zien. Elke 2 jaar wordt deze afspraak op basis van laatste prognoses herijkt.

• Apeldoorn doet onderzoek naar de effecten van overloop vanuit de Randstad en kijkt wat dit betekent voor de (omvang) van de stad

• In de lokale woonagenda wordt ingezet op nieuwbouw behorende bij behoefte in Apeldoorn. Nieuwbouw van woningen voor jongeren, gezinnen en ouderen wordt gestimuleerd. Daarnaast is een belangrijke pijler sociale woningbouw. We hebben hier blijvend aandacht voor en zetten hier met onze partners in op het toevoegen van meer betaalbare woningen.

• we verkennen door middel van pilots op het gebied van Tiny Houses, Skeave Huize, en andere mogelijke nieuwe woonvormen of dit ook in Apeldoorn een plek kan krijgen.

 

Nieuwe ontwikkelingen

Ambitie

 

Benodigd budget