Het leven in Apeldoorn moet goed zijn. Dit vraagt een aantrekkelijke leefomgeving waar voor iedere beurs een huis beschikbaar is in een omgeving die groen, kindvriendelijk, bereikbaar en bruikbaar is. Voorbereid op de toekomst als smart city waar circulariteit, biodiversiteit, klimaatadaptatie hand in hand gaan met het intensieve gebruik van de leefomgeving. Om dit te kunnen bereiken moet de bestaande leefomgeving opgewaardeerd worden en zullen er extra stappen gezet moeten worden. Meer nog dan voor de invoering van de Omgevingswet geven wij dat vorm met de initiatiefnemers in de stad.
Doelstelling: 1.1 Visie, beleid en instrumenten voor versterking van groei en vergroten van de ruimtelijke kwaliteit van de stad
Doelstelling: 1.3 Eenvoudige, betere en snellere dienstverlening
Doelstelling: 1.4 Het bevorderen van de kwaliteit van de fysieke leefomgeving
Doelstelling: 1.2 Uitvoering geven aan het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van de stad
Indicatoren
Kadernota's
Realisatie van voldoende woningen voor de doelgroepen vooral starters, senioren en gezinnen. De woningen in de bestaande stad en de nieuwbouw moeten duurzaam zijn en geschikt voor kwetsbare doelgroepen (ouderen, hulpbehoevenden, statushouders).
De Apeldoornse economie is krachtig! Onze strategische ligging tussen de economische kerngebieden als de Randstad en Duitsland biedt potentie voor (nieuwe) bedrijven en ondernemers. Ondanks de economische hoogconjunctuur is het juist nu zaak door te investeren. Toenemende technologische ontwikkelingen vragen echter wel om vernieuwingsimpulsen om in te spelen op veranderingen. Het is het noodzakelijk om ondernemingen te blijven accommoderen en ons te ontwikkelen tot dé ondernemersstad in Oost-Nederland. Het gaat dan om beschikbaarheid van voldoende fysieke vestigingslocaties, de aanwezigheid van kenniswerkers en kennisinstellingen, de aanwezigheid van bijvoorbeeld 5G en glasvezel (Smart City) en het continueren van topsectorenbeleid. Door het stimuleren van samenwerking willen we een bijdrage leveren aan nieuwe innovaties op het gebied van zorg, Cleantech, informatietechnologie en toerisme. Tegelijkertijd werken we zo ook aan de andere Strategische ambities van Apeldoorn, zoals onze duurzaamheidsopgaven in de Cleantechregio.
Onze hoofddoelstelling is dat we werken aan de groei van het aantal bedrijven en werkenden in Apeldoorn. Elk jaar is er sprake van groei, op weg naar 100.001 banen in 2030. Om daartoe te komen scherpen we ons economisch profiel aan. In dit profiel is aandacht voor de verbindende economische sectoren, de arbeidsmarkt en het Cleantech profiel van onze regio. Door focus aan te brengen in ons handelen worden we effectiever en weten we continu (nieuwe) bedrijven, werkenden en andere partners aan ons te binden.
De afgelopen jaren heeft de nadruk gelegen op onze toeristische ambities. Op het vlak van cultureel erfgoed, landschap en natuur zien we dat een stevige inhaalslag nodig is. Fraaie landschapselementen verdwijnen, waardoor het landschap steeds eenvormiger wordt; de kwaliteit van de natuur staat onder druk, o.a. door versnippering en verzuring; erfgoed moet nodig worden opgeknapt. Maar ook ons toeristisch product heeft een kwaliteitsslag nodig, zeker waar het gaat om de soms verouderde recreatieve voorzieningenstructuur.
De komende jaren is daarom extra inzet nodig voor de versterking van natuur, landschap en erfgoed (het ‘stamkapitaal’). Mooie natuur en landschap is ook belangrijk voor onze bezoekers. Door de mogelijkheden voor beleving te vergroten (wandelknooppunten, wildobservatieposten, erfgoedbeleving) slaan we twee vliegen in één klap: de kwaliteit van ons stamkapitaal, maar ook de toeristische aantrekkingskracht voor bezoekers en bewoners gaat erop vooruit. Tevens hebben we aandacht voor het verleden. Samen met partners onze partners werken wij aan een Apeldoorns programma om ons erfgoed en onze geschiedenis beleefbaar te houden ook voor toekomstige generaties, het zogenoemde herinneringstoerisme. Onze inzet hebben we gebundeld in het programma 'Wij zijn Veluwe'.
Ook werken we met het programma Vitale Vakantieparken aan een goed toekomstperspectief voor onze verblijfsaccommodaties. Regionale samenwerking is nodig en maakt dit mogelijk. Wel vinden we het belangrijk om in Apeldoorn ruimte te houden voor een aanpak die is toegespitst op de onze context en behoefte. We kiezen voor een integrale benadering.