MEERJARENBEGROTING 2019-2022

Buitenstad

Ambities & speerpunten

Ambitie van het programma

In het nieuwe bestuursakkoord “De kracht van Apeldoorn” worden vooral de strategische doelen de comfortabele gezinsstad en de ondernemende stad verder ingevuld. Het gaat om meer dan alleen het bouwen van woningen. Het gaat om de waardering van de fysieke leefomgeving in al zijn facetten. Dus voor zowel bewoners als ondernemers. We willen zorgen voor een aantrekkelijk woonklimaat naast een kwalitatief hoogwaardig werk- en leefklimaat, waarbij ook aandacht is voor de doelstellingen vanuit het toeristisch toplandschap.

Invulling geven aan “De kracht van Apeldoorn” vraagt om topprestaties op alle terreinen. Sturend en initiërend als het gaat om woningbouw, woonruimteverdeling en investeringen in de openbare ruimte. Daarnaast zijn wij faciliterend als het gaat om initiatieven van onze inwoners en bedrijven en gaan we onze dienstverlening verbeteren waarbij wij het predicaat “excellent” willen verdienen.

Kwaliteit gaat voor kwantiteit. Het gaat om de menselijke maat. Het gaat om de bouw van woningen voor de juiste doelgroep. Apeldoorn streeft naar een betaalbare en geschikte woning voor iedereen en voor iedere levensfase. Nadruk daarbij ligt op het realiseren van woningen voor jongeren, gezinnen en ouderen. Een afgestemd woonaanbod waarin ook verschillende vormen van ondersteuning en zorg mogelijk worden gemaakt. Waar nodig zetten we ons grondbedrijf in om deze doelen te bereiken. Zo streven we er naar te voorzien in voldoende aanbod van verschillende woningtypen per wijk waardoor bewoners als de huidige woning niet meer aan de wensen voldoet, in de buurt kunnen blijven en niet genoodzaakt worden te verhuizen naar elders. Wij streven naar een woonkwaliteit die aantrekkelijk is voor nieuwkomers. Daarbij kijken wij vooral naar de trek uit de Randstad. Doordat afstanden steeds minder belangrijk worden is Apeldoorn steeds meer een aantrekkelijk alternatief voor woningenzoekenden uit de volle en dure Randstad. We willen deze overloop vanuit de Randstad faciliteren door te zorgen voor een passend aanbod bij deze ontwikkeling. Dit betekent een flinke groei voor Apeldoorn.

Goed wonen alleen is niet voldoende. Een aantrekkelijke omgeving is minstens zo belangrijk. Apeldoorn investeert daarom in een compacte, complete en bereikbare binnenstad. Investeringen in groene groei (zie ook programma 3), water en openbare ruimte zorgen voor een aantrekkelijke openbare ruimte en dragen zo bij aan een goed verblijfsklimaat, met aandacht voor klimaatadaptie en het tegengaan van hittestress. Daarnaast zorgen de investeringen uit het programma Comfortabele Gezinsstad voor het realiseren van een aantrekkelijk Apeldoorn. Ander speerpunt is de ontwikkelings- en realisatiestrategie van de Kanaalzone. Hierbij wordt de centrale noord-zuid as getransformeerd in een gemengd stedelijk gebied voor wonen, werken en voorzieningen. Bij de invulling van de Zwitsallocatie gaan we voor een uniek profiel met als titel “Ruimte voor ontdekking”. De locatie Centraal Beheer is een bijzonder complex waar wij zoeken naar een evenwichtige invulling van wonen en bedrijvigheid. Daarnaast wordt gewerkt aan een veelheid van kleinere opgaven waarbij het bevorderen van de leefbaarheid centraal staat.

Nog dit jaar maken wij een aanvang met het opstellen van de Binnenstadsvisie als onderdeel van de Omgevingsvisie. Daarin willen wij de koers bepalen voor onder andere een evenwichtige toedeling van functies voor onze binnenstad. Waarmee kunnen en willen wij ons profileren en wat voor een gemeente willen we zijn? Welke uitdagingen komen op ons af en welke scenario’s zijn daarbij mogelijk?  Samen met belangrijke stakeholders in de binnenstad gaan wij op zoek naar antwoorden op deze vragen. Hiervoor is het nodig een nieuw economisch profiel te formuleren. Ook daarmee gaan we aan de slag zodat de Omgevingsvisie, de Binnenstadsvisie en het economisch profiel procesmatig en inhoudelijk goed op elkaar worden afgestemd.

Naast de binnenstad hebben we ook aandacht voor de dorpen en het buitengebied. We ontwikkelen een visie op het perspectief voor de agrarische sector als onderdeel van en vooruit lopend op de Omgevingsvisie.

Verduurzaming van de bestaande woon- en werkgebieden is een belangrijke pijler voor deze bestuursperiode. Daarbij gaat het niet alleen om revitalisering van oudere wijken maar ook om het formuleren van spelregels en financieringsvormen als het gaat om duurzame vormen van energie. De aanleg van zonneparken, de plaatsing van zonnepanelen en mogelijk in de toekomst ook windenergie hebben ook een ruimtelijke impact. Dit betekent dat invulling van de ambities op het gebied van duurzaamheid hand in hand gaan met onze andere ambities zoals bijvoorbeeld het Toeristisch Toplandschap. Dit vraagt om een afweging van diverse belangen waarbij “over grenzen heen gekeken” wordt.

We willen onze inwoners betrekken bij de doorontwikkeling van hun leefomgeving. De Omgevingsvisie waaraan nu wordt gewerkt komt tot stand met en na een interactief proces met onze bewoners. De ervaringen die wij hier maar ook met andere trajecten zoals het bestemmingsplan voor de binnenstad opdoen, zullen wij gebruiken bij het structureel inbedden van het vernieuwen van onze processen. Wij zijn er voor de burger en dat betekent dat wij de burger dan ook zoveel mogelijk ruimte geven en betrekken bij onze plannen. De bedoeling achter de regel is belangrijker dan de regel zelf. We gaan nog meer inzetten op een houding van “ja, mits” waarbij het initiatief centraal staat en we vooral kijken hoe het wel kan.

Wij streven naar een excellente dienstverlening. Dit betekent onder andere een nog snellere vergunningverlening bij compleet ingediende aanvragen (we streven er naar het merendeel van de eenvoudige omgevingsvergunningen binnen 5 werkdagen af te doen), het verstrekken van informatie in de wijk (we experimenteren hiermee in 2019) en ook de kwaliteit van onze producten moet omhoog. Een belangrijke opgave waar wij voor staan is de kwaliteit van onze omgeving goed te borgen in het Omgevingsplan. De huidige Apeldoornse bouwregels moeten bijvoorbeeld nog concreter en toegankelijker worden gemaakt zodat veel vragen in de toekomst digitaal kunnen worden beantwoord en dat voor veel initiatieven geldt dat toestemming vooraf niet meer nodig is. Naar verwachting worden veel bouwwerken onder de Omgevingswet vergunningvrij. Wij moeten antwoorden vinden op vragen hoe we willen omgaan met toezicht, welstand etc. Dit vraagt een andere manier van werken waarbij vertrouwen in de initiatiefnemer een belangrijk sleutelwoord is. De komende bestuursperiode gaan wij graag met deze vragen aan de slag zodat de komst van de Omgevingswet die naar verwachting per 1 januari 2021 inwerking treedt, wordt gezien als een kans om onze dienstverlening op het terrein van de fysieke leefomgeving nog verder te bundelen en te verbeteren.

Speerpunten van beleid

De comfortabele gezinsstad
In comfortabele gezinsstad is de opgave om aantrekkelijk te zijn en blijven voor gezinnen (en alle generaties). Door het aanbieden van een woonaanbod dat hierop afgestemd is en een aantrekkelijke verblijfsruimte met aandacht voor de openbare ruimte (in het bijzonder in de binnenstad) blijven we de aantrekkelijke stad die we nu zijn. In samenspraak met de partners in de stad (inclusieve samenleving) geven we vorm aan de toekomst. Het is belangrijk dat iedereen in Apeldoorn mee kan doen en er een voor iedereen een betaalbare en geschikte woning beschikbaar is.

Proactief anticiperen op de nieuwe Omgevingswet
De verdere ontwikkeling van de Omgevingswet op rijksniveau vraagt op lokaal niveau continue aandacht. Op dit moment bereiden we ons als gemeente voor op de implementatie van deze wet: een andere manier van werken, de introductie van een omgevingsvisie én de transitie van bestemmingsplannen naar één omgevingsplan. We continueren de pilot voor het maken van een omgevingsplan voor de binnenstad om ervaring op te doen met deze wet en ons goed voor te bereiden op de actualisatie van de structuurvisie. Het nieuwe welstandskader anticipeert op de nieuwe wetgeving door het centraal stellen van de inspiratie van en communicatie met de initiatiefnemer.

De ondernemende stad
De Apeldoornse economie behoort tot de grootste van Oost Nederland. Met ruim 95.000 banen is Apeldoorn de regionale banenmotor. Onze bedrijven bieden werk aan veel Apeldoorners en inwoners uit de regio. De kracht van onze innovatieve economie is de gevarieerdheid, we onderscheiden vijf stuwende sectoren (IT, Toerisme, Maakindustrie, Zorg en Transport & Logistiek). We willen een relevante vestigingslocatie zijn voor bestaande en nieuwe bedrijven. Zowel nu als in de toekomst.
Daarom werken we nu al samen met ons bedrijfsleven en onderwijs aan de uitvoeringsagenda Economie Apeldoorn 2017-2021. Focus gaat daarbij uit naar circulariteit (Cleantech), het opwaarderen van onze bedrijventerreinen en een innovatief ondernemersklimaat.
Het is onze ambitie de Apeldoornse economie toekomstvast te maken en daarmee de economie van Oost-Nederland te worden. Met focus op het ontwikkelen van kennisinstellingen, vergroten van het arbeidspotentieel en een aantrekkelijk vestigingsklimaat.  Dit doen we niet alleen, samenwerken met de provincie, regiogemeenten, (regionaal)bedrijfsleven en andere stakeholders is onderdeel van onze aanpak. Door in te zetten op het versterken van onze veelzijdige en innovatieve economie werken we tegelijkertijd ook aan de strategische ambities voor Apeldoorn. Bijvoorbeeld het werken aan de duurzaamheidsopgaven van Apeldoorn in de Cleantechregio.
Voor onze bedrijven willen we voldoende kwalitatieve werklocaties beschikbaar hebben om ons predicaat "vriendelijkste MKB stad van Nederland" waar te maken. Hierin gaat ons grondbedrijf een actieve rol spelen.

Toeristisch toplandschap
De Veluwe als de meest gastvrije vakantiebestemming van Nederland met het sterkste toeristische aanbod, de beste natuur en het beste beleefbare erfgoed. Dat is onze ambitie. Het realiseren van deze ambitie is een grote opgave die zich richt op verschillende pijlers: natuur, erfgoed, economie/toerisme en landschap. In 2017 heeft de Veluwe de landelijke groeicijfers van aantallen bezoekers gevolgd, de Veluwe staat weer op 1 voor wat betreft de binnenlandse vakanties. Natuurlijk willen we dat iedereen van ons mooie landschap kan blijven genieten en is iedereen welkom.  We streven naar een gezonde verhouding tussen mens en natuur, waarbij we de kwaliteit van ons landschap en toerisme willen verbeteren. Dat doen we met het programma 'Wij zijn Veluwe'. In regionaal verband werken we samen met de Veluwe Alliantie aan het kwalitatief versterken van toerisme, recreatie, natuur, erfgoed en landschap. Apeldoorn levert als grootste gemeente op de Veluwe hieraan een stevige bijdrage.

Uitgavenverdeling binnen programma

Inkomstenverdeling binnen programma