MEERJARENBEGROTING 2019-2022

Openbare ruimte

Ambities & speerpunten

Ambitie van het programma

Apeldoorn, waar de bomen de skyline bepalen. De gemeente Apeldoorn staat bekend om haar groene karakter. Niet alleen in de stad, maar ook in het ommeland en de dorpen. Apeldoorn ligt op een kruispunt van wegen (A1 en A50) en vormt daarmee een belangrijk schakelpunt van de randstad naar het oosten. Het is een aantrekkelijke gemeente en dat is te merken. Steeds vaker vinden mensen uit de Randstad een comfortabele woonplek in de gemeente. Een belangrijke aantrekkingskracht van Apeldoorn is de openbare ruimte. De hoofdstad van de Veluwe kent een stevige groene structuur en is goed bereikbaar met fiets, auto en openbaar vervoer. Daarnaast levert de aanwezigheid en kwaliteit van water (kanaal, beken, sprengen) extra uitstraling aan de openbare ruimte en vervult een belangrijke rol bij de veranderingen van het klimaat.   
Ook de komende 4 jaar investeert de gemeente in de openbare ruimte. Verbeteringen in de verkeersstructuur zorgen voor een nog beter leefmilieu. Zo heeft versteviging van de wegenstructuur (oa de ring) een positief effect op de doorstroming voor de auto. Dit vergroot het verblijfsklimaat in de stad. Er ontstaat een betere en veiligere doorstroming voor de fiets. We willen graag het groene karakter van de stad versterken. Apeldoorn zet in op groene groei! Extra aandacht voor de bestaande structuren en het vergroten en verstevigen. Alles met het doel nog veerkrachtiger te zijn voor mens, dier en natuur. Tot slot levert een goed onderhouden openbare ruimte een belangrijke bijdrage aan de aantrekkelijkheid van Apeldoorn als groene gemeente.

Speerpunten van beleid

Het programma Openbare Ruimte levert een belangrijke bijdrage aan de strategische doelen en topthema’s van de gemeente Apeldoorn. Een aantrekkelijke stad en een aantrekkelijke openbare ruimte gaan hand in hand. Als je je makkelijk van A naar B kunt verplaatsen met het vervoermiddel van je keuze, als je daarbij veilig de stad kunt doorkruisen of juist naar de buitengebieden rijdt, het maakt de gemeente comfortabel om te wonen en te verblijven. Een comfortabele woongemeente is goede bereikbaar, leefbaar en aantrekkelijk. Duidelijk is dat als we de groene en blauwe structuren van de stad en dorpen versterken we aantrekkelijk zijn voor onze eigen inwoners, maar ook voor toeristen die onze mooie gemeente willen bezoeken (toeristisch toplandschap). Door te investeren in bereikbaarheid draagt dit programma bij aan de veelzijdige economie. Immers als winkels, kantoren en bedrijven goed bereikbaar zijn voor de werknemers, expeditie verkeer en bezoekers dan kan de kracht van Apeldoorn groeien. Bij bedrijventerreinen en werkgebieden die met name aan de randen van de stad en inde dorpen liggen, kunnen zowel openbaar vervoer als fiets naast de auto een steeds belangrijkere rol spelen.
Op het gebied van mobiliteit draagt dit programma bij aan het strategisch doel duurzaamheid. Immers de komende jaren staat in het teken van stillere en schonere vormen van vervoer. Ten aanzien van de energieneutraliteit en de uitstoot zal er een omslag moeten worden gemaakt van het gebruik van fossiele brandstoffen naar het gebruik van (duurzaam opgewekte) elektriciteit en andere schone brandstoffen, zoals waterstof. De fiets en de e-fiets (als vervanging van de auto), elektrische auto’s, emissievrije bussen en een duurzame luchtvaart dragen bij aan een gezonde en schone leefomgeving. Naast het investeren in duurzame vervoersmiddelen levert dit begrotingsprogramma op het andere vlak van duurzaamheid een meer dan actieve bijdrage. Klimaatadaptatie krijgt door dit programma handen en voeten. Het verstevigen van de groen/blauwe structuur van Apeldoorn is daarmee direct een investering in de duurzame toekomst van Apeldoorn.

Dit begrotingsprogramma leent zich bij uitstek om invulling te geven aan de topthema’s van het college De openbare ruimte is van ons allemaal. Dat betekent dat de maatregelen en activiteiten die genomen worden vaak een directe impact hebben op de leefomgeving van Apeldoorners. Experimenten met onder andere de revitalisering van de openbare ruimte in de Maten laten zien dat overheid, inwoners, bedrijven en instellingen samen hun schouders eronder kunnen en moeten zetten. Met elkaar kunnen we de openbare ruimte van onze mooie stad en dorpen onderhouden en waar nodig verbeteren.

Uitgavenverdeling binnen programma

Inkomstenverdeling binnen programma