MEERJARENBEGROTING 2019-2022

Bestuur, (wijk)organisatie, burgerzaken en financiën

2.3 Smart city

Met Smart City Apeldoorn willen we ervoor zorgen dat de kwaliteit van leven in Apeldoorn met behulp van (informatie)technologie verbetert. Hierbij staat de mens centraal, de (informatie)technologie is een middel. Er zijn wereldwijd veel steden bezig met ontwikkelingen die zouden kunnen worden geschaard onder de noemer Smart City. En ook op de agenda van de Europese Unie heeft het thema Smart City een prominente plek.

 

Wat is een smart city? Het lectoraat Smart City van Saxion Hogeschool (een van onze netwerkpartners) hanteert de volgende definitie: “Steden waar gemeente, inwoners, bedrijven en kennisinstellingen gezamenlijk technologie en data inzetten in combinatie met traditionele infrastructuur om betere beslissingen te nemen en een hogere kwaliteit van leven te bereiken.”

 

Smart City is een breed begrip en we hebben meerdere ambities. Het is onze ambitie om deze ontwikkeling in te zetten ter realisering van de strategische doelen en topthema’s, en om onze gemeente beter te kunnen besturen en te laten functioneren. Dat doen we samen met inwoners, bedrijven en kennisinstellingen. In deze fase willen we vooralsnog voldoende kennis verzamelen om tot inzichten te komen hoe we dat in Apeldoorn het beste kunnen doen en hoe we moeten omgaan met de mogelijke risico’s.

 

Hierbij geldt dat de strategische- en topthema’s van Apeldoorn leidend zijn. En dat burgerparticipatie en gebiedsontwikkelingen en -revitalisering voor het thema Smart City speciale aandachtsgebieden zijn.

 

Prestaties

2.3.1 Opstellen visie om de gemeente met inzet van nieuwe technologie beter te besturen en te laten functioneren

We komen in 2019 met een visie en ambitie om nieuwe technologie in te zetten voor slimme oplossingen om onze gemeente beter te kunnen besturen en te laten functioneren. Het jaar 2019 wordt een jaar waarin we gaan inventariseren en verkennen, netwerken opbouwen, experimenteren en een visie en strategie gaan ontwikkelen.

2.3.2 Co financieringsmiddelen inzetten om smart innovaties toe te passen

We gebruiken ons budget ook voor cofinanciering van experimentele projecten om smart innovaties toe te passen.

2.3.3 Participeren in netwerken om de kennis over Smart Cities te vergroten

We onderhouden contacten binnen netwerken met andere gemeenten, hogescholen/universiteiten en andere partijen om onze kennis te verrijken op het gebied van Smart Cities. Onze actieve participatie inzake Smart City in VNG en G40 verband levert een bijdrage om een landelijk voortrekkende rol te nemen. Ondertussen gaan we al experimenteren waar het kan en het van toegevoegde waarde is om kennis en ervaring op te doen.

Nieuwe ontwikkelingen

Smart City

Het jaar 2019 wordt een jaar waarin we gaan inventariseren en verkennen, netwerken opbouwen, experimenteren, een visie opstellen en strategie gaan ontwikkelen. Hierbij moet uiteindelijk antwoord gegeven worden op vragen, zoals hoe de Apeldoornse Smart Society eruit moet zien, wat we daarvoor gaan doen samen met inwoners, bedrijfsleven en kennisinstellingen, welke rollen de verschillende partijen kunnen hebben en welke positie wij als gemeente Apeldoorn willen innemen?

 

Ambitie

 

Benodigd budget

We hebben hiervoor in 2019 een (werk)budget van € 125.000 opgenomen.