MEERJARENBEGROTING 2019-2022

Milieu

1.2 Het gebruik van grondstoffen is in Apeldoorn met 25% verminderd

Apeldoorn zet in op een schone, leefbare en duurzame omgeving. Daarbij hoort het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Door zorg en aandacht te hebben voor de manier waarop we omgaan met ons afval en dit zorgvuldig (her)gebruiken dragen we bij aan deze ambitie. Circulus Berkel als onze partner zorgt er mede voor de hoeveelheid restafval te verkleinen.

 

Afval is al lang geen afval meer en wordt steeds vaker als grondstof voor nieuwe producten gebruikt. De zogenaamde circulaire economie krijgt steeds meer een boost. Landelijk, provinciaal en regionaal zijn er forse doelstellingen op het gebied van circulariteit. Hierop willen we als gemeente Apeldoorn niet achterblijven. Daarom is onze ambitie om het gebruik van grondstoffen in Apeldoorn met 25% te verminderen. Dit is een nieuwe en stevige ambitie. Vandaar dat we als gemeente een kwartiermaker circulariteit willen inzetten om hier extra aan te trekken.

 

In de gemeentelijke bedrijfsvoering willen we hier heel concreet invulling aan geven door nog meer ervaring op te doen met circulair aanbesteden van onze openbare ruimte, ons vastgoed en onze inkoop van goederen. De bewoners van Apeldoorn zijn nu al een kei in het scheiden van hun afval. Los van het feit dat het ophalen van het huishoudelijk afval een wettelijke taak is, proberen we door de uitvoering van het nieuwe recycleplan de bewoners nog meer te stimuleren om het restafval te verkleinen. We streven ernaar om in 2022 de hoeveelheid restafval te verkleinen naar 80 kg per persoon (ten opzichte van 130 kg in 2017). Als gemeente hebben we nog onvoldoende zicht op de grondstofstromen in het Apeldoorns bedrijfsleven. Met het thema duurzaamheid als één van de drie belangrijkste thema’s uit de economische agenda merken we dat circulariteit (naast energietransitie) ook bij ons bedrijfsleven steeds meer leeft en inhoud krijgt.

 

Deze doelstelling wordt op drie manieren vormgegeven:

a. Door met onze partner Circulus Berkel in te zetten op het verminderen van huishoudelijk restafval. Verder uitvoeren van het recycleplan; prestaties 1.2.1 tot en met 1.2.6.

b. Door vooral bedrijven te stimuleren zorgvuldig met grondstoffen om te gaan. Zoals aangegeven hebben we nog weinig zicht op het gebruik van grondstoffen. Ook voor het bedrijfsleven is het nog een zoektocht. Daarom zetten we ons in eerste instantie samen met ons bedrijfsleven vooral in op het ontwikkelen van kennis en kunde; prestaties 1.2.7 tot en met 1.2.9.

c. Door te zoeken naar innovatieve manieren om ons grondstoffengebruik terug te brengen. De afgelopen jaren heeft de gemeente met projecten als ‘de circulaire aanbesteding van De Parken’ en ‘Van bermgras tot papier’ heel concreet ervaring opgedaan met het verminderen van het gebruik van grondstoffen. Deze lijn willen we doorzetten; prestaties 1.2.10 tot en met 1.2.12.

 

Prestaties

1.2.1 Invoeren omgekeerd afval inzamelen

Het invoeren van het omgekeerd afval inzamelen (al gestart in Apeldoorn Zuid in 2018, verdere uitrol in Apeldoorn in 2019 en 2020).

1.2.10 Motie circulair inkopen

De gemeenteraad heeft de motie circulaire inkoop aangenomen. We willen in 2019 vier aanbestedingen per jaar doen, waarbij 50% van de grondstoffen secundair (circulair) zijn.

1.2.11 Maximaal circulair bij revitalisering openbare ruimte in de Maten

De revitalisering van de openbare ruimte in De Maten willen we zo circulair mogelijk doen. In 2019 is daartoe het haalbaarheidsonderzoek naar een grondstoffenbank uitgevoerd en is een ‘Circulair city scan’ (vanuit het Europese H2020-programma CityLoops) ontwikkeld en geïntegreerd in de gemeentelijke werkwijze bij de revitalisering van onze wijken.

1.2.12 Circulariteit in dagelijks beheer gemeentelijke gebouwen en openbare ruimte

Circulariteit in het dagelijks beheer van de gemeentelijke gebouwen en de openbare ruimte is een nog relatief onbekend terrein. In 2018 wordt het haalbaarheidsonderzoek naar circulair beheer afgerond, waarna in 2019 een start wordt gemaakt met de implementatie ervan. In 2019 wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar circulair gemeentelijke vastgoed.

1.2.2 Verruimen openingstijden milieustraten

De langere openstelling van de milieustraten (uitgevoerd in 2018).

1.2.3 Leging grijze container op afroep

Het mogelijk maken om de grijze container op afroep te laten legen (tegen meerkosten, invoering gebeurt tegelijk met invoering omgekeerd afval inzamelen).

1.2.4 Invoeren recycle-app

Het invoeren van de recycle-app (gereed 2019/2020).

1.2.5 Voedselvermalers

Het uitvoeren van de proef met voedselvermalers (gereed 2019).

1.2.6 Invoeren maatwerk ophalen afval

Het invoeren van maatwerk voor het ophalen van afval bij inwoners met een zorgindicatie. Afhankelijk van de eerste fase wordt duidelijk voor hoeveel inwoners dit zal gelden (gereed 2019).

1.2.7 Vestiging van het expertisecentrum ‘Cirkelwaarde’

De vestiging van het expertisecentrum ‘Cirkelwaarde’ (van afval naar grondstof) van de publieke afvalbedrijven Circulus Berkel, ROVA (onder andere Zwolle en Amersfoort) en AVU (Utrecht) in Apeldoorn (gereed 2019). Het expertisecentrum werkt op ambitieuze wijze voor alle vijf huishoudelijke materiaalstromen (textiel, organisch materiaal, luiers, elektronica en plastic) aan:

1. Een betere verwaarding van grondstoffen

2. Het sluiten van de grondstofketen

3. Werkgelegenheid

Een eerste concrete samenwerking is het project Ceflex flexibele verpakkingen.

 

1.2.8 Vestiging ‘kennishub’

De kennishub circulaire economie is gevestigd op De Zwitsal (2019). Het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs (KIVI) wil samen met de Cleantech Regio en gemeente Apeldoorn graag een kenniscentrum realiseren op het gebied van circulaire economie. Een mooie kans om de duurzame activiteiten van ondernemers op De Zwitsal (AREA055 en het Ondernemershuis) verder uit te bouwen.

1.2.9 Overgang naar circulair verdienmodel

Met minimaal 4 Apeldoornse bedrijven zijn in 2019 en 2020 concrete afspraken gemaakt om over te gaan naar een circulair verdienmodel.

Nieuwe ontwikkelingen

Kwartiermaker circulaire economie

In 2019 en 2020 zetten we in op een kwartiermaker circulaire economie. De focus van deze kwartiermaker ligt vooral op het Apeldoorns bedrijfsleven en op de bedrijfsvoering van de gemeente Apeldoorn.

Ambitie

 

Benodigd budget

€ 100.000 per jaar voor 2019 en 2020.