MEERJARENBEGROTING 2019-2022

Apeldoorn activeert

3. Kansen op de (regionale) arbeidsmarkt nemen toe voor inwoners

Prestaties

Binnen de gemeentelijke organisatie werken 125 collega’s die vallen onder de Participatiewet en 100 in een leerwerksetting.

We geven het goede voorbeeld. Binnen de gemeentelijke organisatie (eenheid Beheer en Onderhoud) werken 125 collega’s die vallen onder de Participatiewet en 100 in een leerwerksetting.

We benutten de in de arbeidsmarktregio opgebouwde infrastructuur optimaal voor de realisatie van de afgesproken taakstellingen.

Iedereen die wil en kan werken moet aan de slag kunnen. Want werk zorgt voor economische en financiële zelfstandigheid, draagt bij aan het gevoel van eigenwaarde en levert een bijdrage aan een sterke, regionale economie. Om iedereen in de regio Stedendriehoek en Noord-Veluwe te ondersteunen bij het krijgen en behouden van werk  bundelen werkgevers, werknemers, gemeenten, werkbedrijven, UWV en onderwijsorganisaties hun krachten en zetten er met elkaar de schouders onder.

Wij streven naar een inclusieve Arbeidsmarkt en inclusieve arbeidsorganisaties, waarbinnen mensen zoveel mogelijk en duurzaam aan het werk zijn. Wij kijken naar talenten en mogelijkheden van mensen die nu nog niet of slechts gedeeltelijk aan het werk zijn. Binnen deze gedeelde opgave worden arrangementen ontwikkeld van werk naar werk, van school naar werk en van uitkering naar werk. Zo worden netwerken van, voor en door werkgevers opgezet om te voorkomen dat werknemers werkloos worden en opleidingen ontwikkeld die aansluiten op de vraag van werkgevers. Door UWV, gemeenten, werkbedrijven en wordt  intensief samengewerkt om mensen met een uitkering aan werk te helpen. Het doel is om zoveel mogelijk mensen werkzekerheid te bieden door het arbeidspotentieel in de regio optimaal te benutten en kansen in de regionale arbeidsmarkt te verzilveren.

 

We participeren in het Regionaal Werkbedrijf FactorWerk en de Strategische Board Stedendriehoek.

De door FactorWerk uitgevoerde activiteiten en projecten leveren een bijdrage aan de doelstelling; inwoners van de gemeente Apeldoorn zijn financieel onafhankelijk en participeren naar vermogen in de samenleving. De door de netwerkorganisatie FactorWerk uitgevoerde projecten zijn er primair op gericht inwoners van de gemeente Apeldoorn en de dertien andere gemeenten in onze arbeidsmarktregio te ondersteunen bij het vinden van werk. Inwoners die (nog) geen werk hebben, worden geholpen bij het vinden van een geschikte plek, waar zij naar vermogen een bijdrage leveren aan het arbeidsproces.

We plaatsen, in samenwerking met de partners in FactorWerk, inwoners op een baanafspraak bij werkgevers via het regionaal Werkbedrijf FactorWerk.

De taakstelling voor FactorWerk voor 2018 is 1.778 baanafspraken. Voor de sub-regio Apeldoorn (Apeldoorn, Brummen, Epe en Voorst) geldt een banenafspraak van 761 banen.

We vervullen onze rol als centrumgemeente van de arbeidsmarktregio.

Voor meer informatie verwijzen we naar het Jaarplan FactorWerk en het Regionaal Actieplan werkgeversdienstverlening.

Nieuwe ontwikkelingen

FactorWerk

Aan de partners in FactorWerk is een financiële bijdrage aan de netwerkorganisatie gevraagd. Apeldoorn hecht aan de regionale inzet op werk en vervult daarin als centrumgemeente een belangrijke rol. Op dit moment is onduidelijk of het Rijk de regionale werkbedrijven in 2019 en verdere jaren financieel blijft ondersteunen. Apeldoorn levert haar deel van de ondersteuning.

Ambitie

 

Benodigd budget

Hiervoor is structureel € 80.000 per jaar beschikbaar gesteld.