MEERJARENBEGROTING 2019-2022

Buitenstad

5.1 Ontwikkeling en uitgifte van gronden in functie van maatschappelijk gewenste doelen

Prestaties

5.1.1 Prestaties Grondbedrijf voor de periode 2019 – 2022
  • Levering gronden voor ca. 850 woningen met name in de projecten Groot Zonnehoeve en Zuidbroek. Het zwaartepunt ligt hierbij in 2018;
  • We ronden een aantal binnenstedelijke projecten waaronder Haven Centrum, Welgelegen en Station Noord af;
  • We voeren een aantal projecten die door de het programma van de “Call” zijn geselecteerd als herontwikkelingslocaties uit;
  • Levering gronden voor ca. 32 ha bedrijvigheid.

 

Openheid en transparantie zijn belangrijk binnen het Apeldoornse Grondbedrijf, waarbij het uitwerken en actualiseren van het Meerjaren Perspectief Grondexploitaties (MPG) een belangrijke rol speelt. Jaarlijks wordt hierbij een herziene begroting van het Grondbedrijf opgesteld. Deze is geen onderdeel van de MPB, maar zal via het MPG aan uw raad worden aangeboden. Onderdeel van het MPG is een meerjaren programmering voor uitgifte van bouwterreinen voor onder meer woningbouw en bedrijventerreinen.

De geraamde aantallen en hectares voor 2019 nemen we op in het Meerjaren Perspectief Grondexploitaties (MPG) 2019.

5.1.2 Uitvoering dossiers uit het Meerjaren Perspectief Grondexploitaties
  • We geven invulling aan de inzet van het Grondbedrijf voor een duurzame ontwikkeling van Apeldoorn.
  • We gaan onderzoeken op welke wijze wij het Grondbedrijf kunnen inzetten om projecten te realiseren die door de markt niet worden opgepakt. Dit vraagt een zwaardere weging van het maatschappelijke resultaat naast het financiële resultaat.
  • De invulling van bovengenoemde punten vergt een andere rol van het Grondbedrijf. Met alleen een facilitaire insteek komen we er niet. Aanpassing van de rol van het Grondbedrijf wordt onderwerp van gesprek en besluitvorming.

Nieuwe ontwikkelingen

Ecofactorij II

We stellen voor om de mogelijkheden voor uitbreiding van het bedrijventerrein de Ecofactorij aan de zuidzijde van de spoorlijn Apeldoorn-Deventer (Biezematen) te onderzoeken. We willen voorkomen dat bedrijven die voor de Apeldoornse economie en werkgelegenheid van waarde zijn niet gehuisvest kunnen worden. We gaan hiervoor de “Initiatief fase” uitvoeren, waarbij we minimaal een verkenning naar de haalbaarheid van het project (zogenaamde opportuniteitsberekening) uitvoeren.

De provincies Gelderland en Overijssel en de gemeenten in de CleanTech regio hebben eind 2017 de Regionale Programmering Werklocaties (RPW) ondertekend. Dit programma is het resultaat van een tweejarige discussie over de behoefte aan bedrijfslocaties in de regio voor het komend decennium. De cijfers die de basis voor deze behoefteraming vormen, hebben betrekking op de situatie zoals deze medio 2016 was. Deze programmeringsopgave betekent concreet een sterke beperking van het in Apeldoorn beschikbare volume aan bedrijfsterreinen. Inmiddels is duidelijk dat medio 2018 alle nieuw uitgeefbare bedrijfsterreinen (al dan niet onder optie of reservering) verkocht zijn. Hierdoor ontstaat de situatie dat dat de gemeente bedrijven de deur moeten wijzen. In de RPW wordt de opening geboden om gemotiveerd bij de regio te bepleiten om een specifiek programma (grootschalige logistiek >4 ha) te mogen toevoegen.

 

Ambitie

 

Benodigd budget

De kosten voor dit haalbaarheidsonderzoek bedragen € 100.000.