MEERJARENBEGROTING 2019-2022

Openbare ruimte

3.1 In stand houden van de basiskwaliteit van de openbare ruimte ten aanzien van functionaliteit, veiligheid en uitstraling, binnen het beschikbare budget

Met het beheren van de stad en dorpen gaan we de focus meer leggen op projecten die bijdragen aan de doelstellingen van onze gemeente, bijvoorbeeld door het combineren van onderhoudsmiddelen met investeringen in groen, water, veiligheid, duurzaamheid en klimaatopgaven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van informatie over de huidige toestand en het functioneren van de openbare ruimte en door projecten te prioriteren op hun bijdrage aan deze doelstellingen. Dit noemen we assetmanagement.

 

De kwaliteit van onze wegen is de afgelopen jaren grotendeels hersteld. Vooral de asfaltwegen zijn in kwaliteit toegenomen (wat ook de insteek was van het Herstelplan 2013). Daarmee is de basis inmiddels redelijk op orde. We zetten een deel van het budget in voor het omvormen van asfalt naar elementen en een deel op specifieke projecten waar grote kansen liggen om meerwaarde toe te voegen (bijvoorbeeld een grote plus in beeldkwaliteit, veiligheid of functionaliteit). Bij dergelijke ingrijpende projecten geven we inwonerparticipatie een grotere rol. Het zijn immers de bewoners en gebruikers die echt kunnen vertellen hoe hun straat een aantrekkelijk verblijfsklimaat krijgt. Daarbij vinden wij het logisch om het Wegenplan in de toekomst te verbreden naar een integraal vervangingsprogramma openbare ruimte.

 

Onderhoud van Groen:

• 2.800.000 m2 beplanting

• 4.200.000 m2 gazon

• 68.000 bomen

Onderhoud van grijs/wegen:

• 9.500.000 m2 verharding

• 33.000 stuks straatmeubilair

• 30.000 verkeers/straatnaamborden

Overig onderhoud:

• 30.000 lichtmasten

• 71 verkeersregelinstallaties

• 2.000 speeltoestellen

• 200 bruggen en duikers

• 840 rioolgemalen en pompen

• 1300 kilometer riolering

 

(het betreft afgeronde aantallen)

Prestaties

3.1.1 Beheer en onderhoud

Beheer en onderhoud op beeldkwaliteit CROW B.

3.1.2 Meten kwaliteit

Kwaliteit van de wegen, paden en pleinen volgens bewonerspanel gewaardeerd op een 7.0 of hoger.

3.1.3 Participatie bij schoonhouden stad

We betrekken verenigingen bij het schoonhouden van de stad. Momenteel zijn er ongeveer 200 projecten van bewonersparticipatie in de buitenruimte bij de gemeente bekend. We streven naar uitbreiding.

Nieuwe ontwikkelingen

Het bestrijden van onkruid op verhardingen

Sinds het wettelijke verbod in het voorjaar van 2016 gebruiken wij geen glyfosaat meer voor het verwijderen van onkruid op verhardingen. Hierdoor zullen intensievere en duurdere methoden ingezet moeten worden om de afgesproken beeldkwaliteit (CROW B) te handhaven. Te denken valt aan werken met heet water, hete lucht, borstelen, extra vegen en/of extra inzet van menskracht.

Ambitie

 

Benodigd budget

Voor de mechanische en handmatige bestrijding verwachten wij circa € 600.000 extra nodig te hebben (waarvan € 400.000 structureel; wij vertrouwen erop dat de markt met goedkopere alternatieven gaat komen) om niveau CROW B te handhaven.